KW header 1 KW header 2 KW header 3
 

Trendrapport Zingeving

Imke de Korte, studente aan Fontys Hogeschool in Tilburg, maakte voor haar International Lifestyle studies een Trendrapport Zingeving. Een bijzonder rapport, over hoe kinderen van nu met zingeving omgaan.
 


"Mijn naam is Imke de Korte. Ik ben 22 jaar oud en ik studeer op dit moment aan de Fontys Hogeschool in Tilburg, International Lifestyle studies. Deze studie houdt in dat ik aan de hand van Trendwatching, het opsporen van grote maatschappelijke veranderingen, concepten ontwikkel die inspelen op de behoeften van de maatschappij, die ontstaan tijdens deze grote maatschappelijke veranderingen.

Tijdens de stage die ik afgelopen jaar gelopen heb bij Keesie, een kinderen -en jongeren communicatie bureau, heb ik een trendrapport geschreven over de trend Zingeving en hoe die zich ontwikkelt onder met name jongeren en kinderen. In het trendrapport beschrijf ik hoe de trend Zingeving compleet geïntegreerd is in het leven van jongeren en kinderen. Ze zijn niet langer bezig met zoveel mogelijk geld verdienen en op de bank hebben staan. Nee, hun doel in het leven is gelukkig zijn en zelfontplooiing vinden. Dit is een groot verschil met eerdere generaties. Deze grote verandering in mentaliteit heeft te maken met de ‘Nieuwe tijd’ die zich langzaam maar zeker verder ontwikkelt in de maatschappij. Deze ‘Nieuwe tijd’ zal een overgang zijn van de wereld zoals we hem nu kennen, vooral gericht op ratio en feiten, naar een tijd waarin gevoel en intuïtie drijfveren zullen zijn.

Bij deze ‘Nieuwe tijd’ horen ook ‘Nieuwe tijd kinderen’. Deze kinderen bezitten eigenschappen en kenmerken die nieuw zijn. Ze voelen en zien meer dan andere generaties. Deze kinderen komen nu ter wereld in een wereld die nog niet aangepast is aan hun eigenschappen. Daarin ondervinden ze veel onbegrip en hinder. De wereld zal moeten veranderen en daar zullen deze ‘Nieuwe tijd kinderen’ voor gaan zorgen.

Dit was de conclusie die ik trok uit mijn trendrapport over Zingeving. Ik had het rapport geschreven en ik voelde me goed bij de toekomstvisie die ik geschetst had. Toch had ik nog geen idee wat ik precies met deze inzichten zou kunnen en willen gaan doen.

Ik geloof niet in toeval. Het was geen toeval dat ik besloot om op een zondagochtend met mijn moeder mee te gaan naar een lezing van Wilga Zibel. Ik had me er niet in verdiept, maar had toch het gevoel dat ik er bij moest zijn. Het was geen toeval dat Wilga haar verhaal vertelde en dat ik het gevoel had dat ik naar een verlengde van mijn verhaal aan het luisteren was. Het was geen toeval dat ik Wilga na haar lezing persoonlijk ontmoette en haar voorstelde mijn trendrapport door te sturen, zodat ze het zou kunnen lezen. Het was geen toeval dat Wilga de dag na mijn mailtje met het trendrapport, 3 kwartier moest overbruggen bij een afspraak en besloot mijn trendrapport maar eens door te lezen. En het was zeker geen toeval dat Wilga hetzelfde ‘thuiskom’ gevoel had als dat ik bij haar lezing had.

Nu is het zeker geen toeval dat Wilga en ik besloten hebben dat we elkaar goed kunnen versterken met onze verhalen. Ik heb eindelijk een handvat gevonden waaraan ik me vast kan grijpen om iets te doen met mijn trendrapport. Ik ben onder de indruk van de manier waarop Wilga de ‘Nieuwe tijd kinderen’ in de praktijk ondersteunt met hun plek in deze wereld. Deze kinderen hebben een begeleider nodig en Wilga is de perfecte begeleidster voor deze bijzondere kinderen.

Ik ben vereerd om haar te kunnen helpen met haar missie!"

Imke de Korte
mei 2013Imke de Korte, studente aan Fontys Hogeschool in Tilburg, maakte voor haar International Lifestyle studies een Trendrapport Zingeving. Een bijzonder rapport, over hoe kinderen van nu met zingeving omgaan.
 


Terug naar boven